F. G. + társa sikkasztás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2023. november 30., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
sikkasztás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.234/2022
Tárgyalás helyszíne: 
Szombathelyi Járásbíróság
Tárgyaló: 
20. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Szombathelyi Járásbíróság tárgyalás tart különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult büntetőügyben azzal a két könyvelővel szemben, akik a vád szerint öt éven keresztül 107 millió forintot sikkasztottak el egyik ügyfelüktől.

A vádirati tényállás lényege szerint a könyvelőket egy szombathelyi gazdasági társaság a könyvelési feladatok ellátása mellett azzal is megbízta, hogy a készpénzes árbevételüket a társaság folyószámláira fizessék be. A vádlottak a bankszámlák felett rendelkezési jogot kaptak, azokról utalásokat is teljesíthettek.

A két könyvelő a rájuk bízott összegeket azonban csak részben, vagy egyáltalán nem fizette be a sértett társaság folyószámláira, így összesen 68 millió forintot tulajdonítottak el jogtalanul. Cselekményüket a könyvelésben feltüntetett valótlan kölcsönköveteléssel leplezték.  

A megvádolt nő és férfi ezen kívül a sértett gazdasági társaság vezető tisztségviselőinek tudta és beleegyezése nélkül – a megbízási díjukon felül – minden hónapban olyan összegeket is utaltak át maguknak, melyekről valótlan tartalmú számlákat állítottak ki és helyeztek el a könyvelésben. Az elkövetők ezzel a módszerrel további 39 millió forintot sikkasztottak el.     

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

dr. Kustos Anna Zsófia

sajtótitkár

+36-30-84-88-619

KustosA@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
111.44 KB