B.Z.T. járművezetés ittas állapotban bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2023. november 20., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
járművezetés ittas állapotban bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.51/2023
Tárgyalás helyszíne: 
Körmendi Járásbíróság
Tárgyaló: 
18. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Körmendi Járásbíróság előkészítő ülést tart súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt indult büntetőügyben.

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott 2022 márciusában súlyos fokban ittasan közlekedett Nádasdon, majd az egyik italboltban szóváltásba keveredett egy férfival. Miután a vádlott elhagyta az üzletet, követte őt egy nő is, aki kinyitotta a vádlott autójának első ajtaját. Az ittas vádlott beszállt az autójába, hátramenetbe kapcsolt és nagy lendülettel úgy indult el, hogy a gépkocsi nyitott ajtajával elsodorta a nőt, aki az úttestre esett és a baleset következtében nyolc napon belül gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

A vádlott észlelte a sértett elesését, azonban nem győződött meg arról, hogy a nő megsérült-e, hanem elhagyta a helyszínt.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ vonatkozó rendelkezéseit, azaz úgy vezette a gépjárművet, hogy a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt, s emiatt járművével úgy végzett hátramenetet, hogy az úttesten haladó gyalogost veszélyeztette. A balesetet követően pedig megszegte a KRESZ azon rendelkezését, hogy a balesettel érintett jármű vezetőjeként nem állt meg, a sérült személy részére segítséget nem nyújtott, a rendőrhatóságot nem értesítette, és a helyszínt elhagyta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

dr. Kustos Anna Zsófia

sajtótitkár

+36-30-84-88-619

KustosA@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
119.44 KB