G. R. és társai csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2023. január 19., csütörtök 14.15
Ügy tárgya: 
csalás bűntette
Ügyszám: 
B.95/2022
Tárgyalás helyszíne: 
Sárvári Járásbíróság
Tárgyaló: 
2. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint a három román állampolgárságú vádlott  képesítés és magyarországi bejelentés nélkül, kontár módon végeztek bádogozási munkákat. A két sértettől az elvégzett munka értékét többszörösen meghaladó munkadíjat kértek, az idős, illetve beteg sértetteket a hozzáértésük, és az elvégzett munka értéke tekintetében megtévesztették.

A vádlottak közül ketten 2021 októberében, Sárvár közelében keresték fel a rokkant sértettet, a beleegyezését, jóváhagyását nem várták ki, hanem nekiláttak a cserére még nem szoruló ereszcsatorna lebontásának. Azt egy óra alatt lecserélték, mely munkáért az anyagköltséggel együtt összesen 800.000 Ft-ot kértek. A sértett nem tudta kifizetni a teljes összeget, ezért őt egy sárvári bankautomatához fuvarozták, ahol a pénzt felvette a sértett, és a vádlottaknak átadta.

A vádlottak által szakszerűtlenül elvégzett munka értéke 257.000 Ft volt. A bűncselekménnyel a sértettnek okozott 543.000 Ft kár nem térült meg.

Ezt követően a vádlottak 2022 márciusában, Sárváron keresték fel az idős sértettet és felajánlották, hogy az ereszcsatornáját lecserélik. A sértett elutasította a vádlottak ajánlatát, ennek ellenére elkezdték felmérni a lakóház ereszcsatornáit és rávették a sértettet, hogy cserélje le azokat. A sértett megkérdezte, hogy mennyiért végzik el a munkát, a vádlottak pedig közölték, hogy 16.000 Ft-ból el tudják végezni a cserét, azt azonban nem árulták el, hogy ez az összeg az egész munka díjára vonatkozik-e. A sértett beleegyezett, hogy lakóháza udvar felőli ereszcsatornáját lecseréljék, azonban a kontár vádlottak az egész ereszcsatorna rendszert lecserélték, arra hivatkozással, hogy nem tudják összeforrasztani a régi és az új anyagot. A sértett ismételt kérdésére, hogy mennyibe fog kerülni, a vádlottak csak annyit mondtak, hogy nem sokba, és engedményt is adnak neki. A 450.000 Ft értékű, több helyen szakszerűtlenül végzett munkáért az idős sértettől a vádlottak végül 950.000 Ft-ot kértek, amit a sértett kifizetett.

A bűncselekménnyel okozott kár nem térült meg.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Megjegyzés:

A sajtó és hallgatóság részvétele regisztrációhoz kötött. További információ: https://szombathelyitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20201014/sajtoregisztracio

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
154.88 KB