B.A. + társa csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. július 12., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
csalás bűntette
Ügyszám: 
B.246/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Szombathelyi Járásbíróság
Tárgyaló: 
20. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Szombathelyi Járásbíróság tárgyalást tart csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott megállapodott két bűnsegédével, hogy mindketten saját nevükön bankszámlákat nyitnak, amelyre érkező, a bűncselekmények elkövetéséből származó összegeket felveszik és a vádlottnak vagy az általa küldött személyeknek átadják, amiért a számlára érkezett pénz mintegy 10%-át megtarthatják. A számlák megnyitását követően a számlaszámokat a két férfi a vádlott tudomására hozta, aki ismeretlen személyek közreműködésével több internetes portálon adott fel hirdetéseket, melyekben kedvező áron eladásra kínált különböző használt árucikkeket, többek közt autót, mobilházat, kerti traktort, medencét, műszaki cikkeket, elektromos kézi szerszámokat. A vádlott és ismeretlen társai a hirdetésre jelentkező sértettekkel telefonon keresztül megállapodtak, hogy miután a megvásárolni kívánt termék vételárát, illetve előlegét a megadott számlára utalják, a jóváírást követően a megrendelt árut megküldik.

A vádlott a sértetteket tévedésbe ejtette, az általuk megrendelt és kifizetett vagy megelőlegezett ingóságokat nem küldte meg nekik, hanem az utalások után elérhetetlenné vált. A sértettek által a bankszámlákra befizetett összegeket a vádlott bűntársai felvették és az előzetes megállapodás szerinti személyeknek átadták. A vádlottnak már a hirdetés feladásakor sem állt szándékában az árucikkeket megküldeni, a hirdetéseket csak azért tette közzé, hogy pénzhez jusson.

A II. rendű vádlott vonatkozásban a bíróság 2021 novemberében ítéletet hozott, jelenleg két vádlottal szemben folyik továbbá a büntetőeljárás.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Megjegyzés:

A sajtó és hallgatóság részvétele regisztrációhoz kötött. További információ: https://szombathelyitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20201014/sajtoregisztracio

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
198.61 KB