S. Gy.-né sikkasztás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. május 23., hétfő 10.00
Ügy tárgya: 
sikkasztás bűntette és más báncselekmények
Ügyszám: 
B.4/2022
Tárgyalás helyszíne: 
Körmendi Járásbíróság
Tárgyaló: 
2. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Körmendi Járásbíróság előkészítő ülést tart a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott egy szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben dolgozott gazdasági nővérként, és négy éven át 118 ápolttól sikkasztott el, összesen több mint 6 millió forintot.

A vádlott munkakörébe tartozott az intézmény ápoltjainak az igényei szerinti kisebb vásárlásokra előleg felvétele, az intézményen kívüli vásárlásaik lebonyolítása is. Az intézetben lakók pénzkezelési szabályzata szerint ugyanis a pénzt nem kezelő lakók részére az osztályos gazdasági nővér vásárol be, ehhez engedéllyel és a megfelelő nyomtatvány kitöltésével vehet fel előleget, majd a számlákkal el kell számolnia.

A vádlott a munkakörével visszaélve a lakók igényei szerinti bevásárlásokra felvett előleggel sajátjaként rendelkezett, és rendszeresen vásárolt a lakók pénzéből magának is különböző termékeket, amikről az egyes gondozottak nevére számlát állíttatott ki, és azokat felhasználta, valamint hamis magánokiratokkal több mint 3 millió forint előleget is vett fel a letéti pénztárból.

A vádlott munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel megszüntették.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Megjegyzés:

A sajtó és hallgatóság részvétele regisztrációhoz kötött. További információ: https://szombathelyitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20201014/sajtoregisztracio

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
204.61 KB