G.L. kényszerítés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2022. április 6., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
kényszerítés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.229/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Szombathelyi Járásbíróság
Tárgyaló: 
20. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A sértett 2019. decemberében Mercedes Sprinter típusú tehergépkocsit megvásárolta a vádlottól. A vádlott ügyvezetője annak az autóvizsgáztatással foglalkozó kft.-nek, amely 2020. februárjában műszaki vizsgálati bizonyítványt állított ki, ami szerint a tehergépkocsi megfelel a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló rendelet előírásainak.

A sértett a tehergépkocsi műszaki állapotát nem megfelelőnek ítélte meg és ezt szóvá is tette a vádlottnak, aki azonban a hibák kijavításáról nem gondoskodott.

A sértett a tehergépkocsit 2020 márciusában vitte el a Vas Megyei Kormányhivatal vizsgálóállomására, ahol időszakos műszaki vizsgálat keretében megállapították, hogy a tehergépkocsi közúti közlekedésre alkalmatlan.

Ismeretlen tettes a 2020. március 7. napján a vádlott ügyvezetésében álló kft. előtt leállított, tehergépkocsi hátsó ajtaját felfeszítette és abból jogtalanul eltulajdonította a sértett tulajdonát képező kertészeti gépeket, összesen 265.000.- Ft értékben.

A vádlott ezt követően értesült arról, hogy a tehergépkocsit közúti közlekedésre alkalmatlannak nyilvánították és arról is, hogy emiatt és más szabályszegések miatt a kft. vizsgálóállomás engedélyét vissza fogják vonni.

Ezt követően a vádlott átadott a sértettnek egy valótlan tartalmú nyilatkozatot, amelyben az szerepel, hogy a tehergépkocsit a műszaki vizsgáztatást követően a sértett kölcsönadta és a műszaki hibák egy részét a gépkocsit használó személy is okozhatta.

A vádlott többször utalt arra a sértettnek, hogy tudja, hol vannak a tehergépkocsiból jogtalanul eltulajdonított kertészeti gépek, és több alkalommal azzal fenyegette meg a sértettet, amennyiben nem küldi el a fenti valótlan tartalmú nyilatkozatot a Vas Megyei Kormányhivatal vizsgálóállomására, akkor a kertészeti gépeit nem fogja visszakapni.

A sértett a valótlan tartalmú nyilatkozatot nem küldte el a Vas Megyei Kormányhivatal vizsgálóállomására, hanem azt a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátotta.

Ezt követően, május hónapban a vádlott a kft. telephelyén, az egyik szerelőműhely előtt szóváltásba keveredett a sértettel, és ennek során egyszer az arcán, kétszer pedig a testén megütötte sértettet. A bántalmazás következtében a sértett sérülést nem szenvedett el.

A vádlott fenti kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban, így a telephelyen tartózkodókban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Megjegyzés:

A sajtó és hallgatóság részvétele regisztrációhoz kötött. További információ: https://szombathelyitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20201014/sajtoregisztracio

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
105.53 KB