A TÁRGYALÁST A BÍRÓSÁG BEÁLLÍTOTTA K.A.V. + társa embercsempészés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. március 17., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
embercsempészés bűntette
Ügyszám: 
B.290/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Szombathelyi Járásbíróság
Tárgyaló: 
18. számú tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint a két vádlott, mint „előfutó” és „szállító” 10 fő szír állampolgárnak – akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére – segítséget nyújtott a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez az alábbi módon: II. r. vádlottat egy – a nyomozás során ismeretlenül maradt – személy Bécsben megbízta azzal, hogy a egy személygépkocsival utazzon Magyarországra, Szeged környékére, ahol az ország területére a jogszabályi rendelkezések megszegésével belépett személyeket vegyen fel, majd őket az osztrák-magyar határ közelébe szállítsa. Az ismeretlen megbízó II. r. vádlottnak 400 euró/fő díjazást ígért a szállított személyek után, melyet II. r. vádlott a sikeres szállítást követően kapott volna meg.

A pontos helyszín GPS-adatait, és az egyéb információkat telefonon, WhatsApp alkalmazás útján kapta meg a megbízójától. A II. r. vádlott a fentiek szerint Szeged környékén 10 főt vett fel egy erdős részen, majd velük a Kecskemét-Biatorbágy-Győr-Ölbőútvonalon Szombathely irányába indult úgy, hogy a szállított személyek kiszállításának pontos helyét szintén telefonos alkalmazás útján bocsátották a rendelkezésére. Az I. r. vádlott feladata volt a II. r. vádlott számára az útvonal biztosítása, ezért a személygépkocsival a fenti útvonalon végig a migránsokat szállító gépkocsi előtt közlekedett mintegy 7-10perc különbséggel azért, hogy amennyiben az úton rendőri ellenőrzés veszélyét észleli, azt időben jelezhesse. A II. r. vádlott terhelt által vezetett gépkocsit a 89. számú főúton –mikor Lukácsháza felé haladt –észlelte a rendőrjárőr, és megállásra szólította fel, azonban a vádlott a rendőri intézkedés alól kivonta magát, és a gépkocsival továbbhajtott, többször irányt változtatott, majd –miközben több rendőségi gépkocsi próbálta megállítani –áthaladt Szombathely belterületén is. A II. r. vádlott végül a Szombathely, Kenyérvíz utca mögött lévő garázssor mellett található zöldterületen keresztül hajtva kísérelt meg elmenekülni a gépkocsival, ahol azonban a jármű elakadt. A vádlott ezt követően a gépkocsiból kiszállt, és futva menekült, azonban a rendőrjárőrök intézkedés alá vonták. Az I.r. vádlott vezette gépkocsit Szombathelyen, a Viktória utcában vonták ellenőrzés alá, majd az I.r. vádlottat szintén előállították.

A vádlottak 2021. október 15. napja óta letartóztatásban vannak.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

A sajtó és a hallgatóság részvétele regisztrációhoz kötött. További információ: https://szombathelyitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20201014/sajtoregisztracio

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
181.72 KB