D.J. + társa embercsempészés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. február 7., hétfő 14.00
Ügy tárgya: 
embercsempészés bűntette
Ügyszám: 
B.292/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Szombathelyi Járásbíróság
Tárgyaló: 
20. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A szerb állampolgárságú vádlottak ismeretlen személy megbízásából 13 afgán állampolgárnak – akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére – segítséget nyújtottak a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez.

A vádlottak között a feladatok megosztása akként történt, hogy míg II. rendű vádlott a szerb felségjelzésű, Fiat Ducato személygépkocsival az afgán állampolgárokat szállította, addig az I. rendű vádlott a szintén szerb rendszámú, Ford Focus típusú személygépkocsival néhány kilométerrel előttük haladt, hogy a II. rendű vádlottat telefonon figyelmeztetni tudja egy esetleges hatósági ellenőrzésre.

A 13 afgán állampolgár 2021. augusztusában a szerbiai Szabadka térségében a szerb-magyar határon a kerítésen átmászva, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére. Egy ismeretlenül maradt személy segítségével történő három óra időtartamú gyaloglást követően beszálltak a II. rendű vádlott által vezetett személygépkocsiba, majd elindultak Szentpéterfa térségébe.

A feladatmegosztásnak megfelelően az I. rendű vádlott „előfutóként” közreműködve figyelmeztette társát az esetleges közúti ellenőrzésekre; a vádlottak célja az volt, hogy az Ausztriába átjutni szándékozó 13 afgán állampolgárnak segítséget nyújtsanak a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez.

Szentpéterfa térségébe a Szombathelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának járőrei a vádlottakat ellenőrzés alá vonták és elfogták.

A vádlottak 2021. augusztus 28. napjától letartóztatásban vannak.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Az ügyben a bíróság előkészítő ülést tart.

A sajtó és a hallgatóság részvétele regisztrációhoz kötött. További információ: https://szombathelyitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20201014/sajtoregisztracio

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
160.69 KB