G.Z. halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2021. december 15., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
Bf.65/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Szombathelyi Törvényszék
Tárgyaló: 
13/A. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság nyilvános ülés tart halálos közúti baleset gondtalan okozásának vétsége miatt indult büntetőügyben.

Az elsőfokú ítéletet a Szombathelyi Járásbíróság hozta, amellyel szemben a vádlott és védője jelentett be fellebbezést.

Az elsőfokú ítélet tényállásának lényege:

A vádlott 2019. májusában a reggeli órákban, esős időben egy MAN gyártmányú hulladékszállító felépítménnyel szerelt tehergépkocsival hátramenetet kívánt végezni Szombathelyen, a Vasút utcában a Széll Kálmán utca irányából. A vádlott a Vasút utca 1. szám alatt lévő saroképület előtti útszakaszon kialakított 90 fokos – menetirányát tekintve – balra ívelő útkanyarulatban úgy hajtotta végre a hátramenetet, hogy a hátramenet biztonságos végrehajtásához megfelelő irányító személyzetet nem vett igénybe, így nem észlelte a gépkocsi mögött a jobb oldali járdáról az úttestre lépő, és bal oldali járdára átkelni szándékozó H. G. sértettet, akit így a tehergépkocsi a jobb hátsó sarok részével elütött.

A sértett az elütést követően az úttestre, illetve a gépkocsi jobb hátsó kereke alá esett, és a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen elhalálozott. A járdán elhelyezkedő sértettet az ívmenetben végrehajtott hátramenet végző vádlott a tehergépkocsi bal oldali külső visszapillantótükréből észlelhette már az elütés előtt 11,4 másodperccel, illetve az úttest irányába haladó gyalogos további 2,6 másodpercig látható volt a tükörben, ezt követően azonban a gépkocsi kitakarta. A tehergépkocsi méretére, a felépítményének kialakítására figyelemmel a tehergépkocsiból a hátramenet során a gépkocsi mögött elhelyezkedő területre való rálátás – a visszapillantó tükrök használatának ellenére is – nagymértékben korlátozott volt. A hátramenettel érintett útkanyarulat ívére figyelemmel pedig a tehergépkocsi mögött a hátramenet során változó elhelyezkedésű, de nagy kiterjedésű holttér is keletkezett, ezeken túl pedig a hátramenetben megtett útszakasz hosszára (legkevesebb 15,7 méter) és a hátramenet időtartamára tekintettel is a vádlottnak a hátramenet biztonságos végrehajtása céljából – a jármű mögötti területet folyamatosan figyelemmel kísérő – irányító személyzetről kellett volna gondoskodnia.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

A sajtó és hallgatóság részvétele regisztrációhoz kötött. További információ: https://szombathelyitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20201014/sajtoregisztracio

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
129.31 KB