K.I.ZS. foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2021. szeptember 6., hétfő 11.00
Ügy tárgya: 
foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
B.42/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Sárvári Járásbíróság
Tárgyaló: 
2. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott egy vas megyei kft. résztulajdonosaként és egyben munkavállalójaként irányította azt a tetőfedési munkálatot, amelynek során a maradandó fogyatékosságot is eredményező baleset bekövetkezett.

A sértettek egyszerűsített foglalkoztatás keretében végeztek munkát a kft. részére, a vádlott irányítása alatt, a feladatuk volt, hogy a tetőszerkezet fedését biztosító hullámpalát eltávolítsák és annak helyét lemezzel visszafedjék.

A 4.4 méter magas, kb. 15 fokos hajlásszögű, hullámpalával fedett tetőszerkezetre egy létrán jutottak fel, anélkül azonban, hogy a munkavégzésük leesés elleni kollektív vagy egyéni védelemmel biztosítva lett volna.

A hullámpala –a testhevederzetet még nem viselő, biztonsági kikötéssel nem rögzített –az egyik sértett alatt –néhány lépést követően –berobbant, és ő a tető alatti beton talajra esett. A sértett a zuhanás következtében agyzúzódást, nyakszirtcsont törését, a bordák sorozattörését, a elmozdulás nélküli csigolyatörést, az ágyéki csigolyák törését szenvedett, melyek nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülések.

A sérülésekkel összefüggésben a sértettnél maradandó testi fogyatékosság alakult

A testhevederzetet szintén nem viselő, biztonsági kikötéssel nem rögzített másik sértett –a hullámpala berobbanását követően –az egyik tetőgerendában meg tudott kapaszkodni, így ő nem zuhant le, egy létrán le tudott mászni anélkül, hogy megsérült volna, de élete, testi épsége közvetlen veszélyben volt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Az ügyben előkészítő ülést tart a bíróság.

A sajtó és hallgatóság részvétele regisztrációhoz kötött. További információ: https://szombathelyitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20201014/sajtoregisztracio

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
164.67 KB