K.A.J. halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2021. július 1., csütörtök 14.30
Ügy tárgya: 
halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.12/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Sárvári Járásbíróság
Tárgyaló: 
2. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A vádlott 2019 augusztusában a reggeli órákban személygépkocsival közlekedett a 84-es számú – 2x1 sávos – főúton Sopron felől Sárvár irányába, Zsédeny települést elhagyva, a 71-es km szelvény közelében. Az érinett útszakaszokon a baleset bekövetkezésekor mindkét irányban folyamatosan, de nem összefüggően haladt a gépjármű forgalom, száraz, enyhén borult idő volt, a látási viszonyok jók voltak, az útburkolat normál állapotú és száraz volt.

Közvetlenül a vádlott gépkocsija mögött közlekedett a balesetben érintett, 7 személyes személygépkocsi. A gépkocsiban a gépjárművet vezető férfin kívül a felesége és 7 kiskorú gyermekük utazott, közülük a sértett a leghátsó üléssor bal oldali ülésén foglalt helyet a biztonsági övet nem kapcsolta be.

Zsédeny települést elhagyva, a 71-es kilométerszelvény térségében ez a gépkocsi a közvetlenül előtte haladó vádlott által vezetett, illetve a vádlott gépjárműve előtt haladó, utánfutót vonató gépjárművek előzésébe kezdett.

A vezető az előzést a KRESZ szabályainak betartásával kezdte meg, az előzés végrehajtása érdekében a gépjárművével áthúzódott a szemközti sávba, az előzés során gépjárműve legnagyobb sebessége 95 km/h volt.

Amikor az előző gépkocsi homlokfelülete a vádlott által vezetett gépjármű hátsó vonalába ért, a vádlott – anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy az előtte haladó gépjármű előzésének feltételei fennállnak és az biztonsággal végrehajtható, a tőle elvárható figyelem és körültekintés elmulasztásával – a bal oldali irányjelző használatával a gépjárművel a menetirány szerinti baloldali, ellentétes forgalmi irányú sávba átsorolva megkezdte az előtte haladó járműszerelvény előzését.

Az előzést korábban megkezdő gépjármű az ütközés elkerülése érdekében letért a bal oldali, a menetirányával ellentétes útsáv melletti útpadkára, majd ellenkormányzást végezve jobbra letért az úttestről és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árokba csapódva felborult, végül pedig a mezőgazdasági területen állt meg.

A gépjárműben utazó 9 személy közül nyolcan nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedtek, azonban a leghátsó üléssor bal hátsó ülésén helyet foglaló, a biztonsági övét nem használó sértett a baleset következtében testével a jármű karosszériaelemeihez, utastársaihoz csapódott, továbbá a gépkocsiból kirepült és az útmenti területhez csapódott, melynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy három nap múlva a szombathelyi Markusovszky Kórházban elhalálozott. A sértett a biztonsági övének használata esetén a baleset során nyolc napon belül gyógyuló, könnyű lágyrész sérüléseket szenvedett volna el, hasonlóan az utastársaihoz.

A vádlott az általa előidézett balesetet észlelte, azonban nem győződött meg arról, hogy a felborult gépkocsiban valaki megsérült-e, élete vagy testi épsége veszélyben van-e, így a segítségét sem ajánlotta fel, hanem megállás nélkül továbbhajtott.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Megjegyzés:

Az ügyben előkészítő ülést tart a bíróság.

A sajtó és a hallgatóság részvétele regisztrációhoz kötött.

További információ: https://szombathelyitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20201014/sajtoregisztracio

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
176.4 KB