Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 13., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.18/2018
Tárgyalás helyszíne: 
Szombathelyi Törvényszék
Tárgyaló: 
13/A.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a sértett a vádlottal 2017. tavaszán szakított, aki ebbe nem nyugodott bele. A vádlott amellett, hogy rendszeresen telefonhívásokkal és facebook-üzenetekkel bombázta volt barátnőjét, több e-mailben azzal is megfenyegette, hogy meg fogja őt ölni. A vádlott mindezeken túl a sértett e-mail címével, a Facebookról letöltött, valamint a sértettről általa korábban készített fényképek felhasználásával regisztrált különböző partnerkereső oldalakra, ahol a sértett nevén kívül személyes adatait: lakóhelyét, telefonszámát, e-mail címét is megadva, szexuális tárgyú felhívást tett közzé. Ezt követően a sértett ezen oldalak üzenőrendszerén keresztül üzenetek, telefonhívások sokaságát kapta.

A sértett mindezek után zaklatás vétsége miatt feljelentéssel tett, és a Szombathelyi Rendőrkapitányságon folyamatban volt büntetőügyben a Szombathelyi Járásbíróság elrendelte a vádlott távoltartását a sértettől, a sértett lakóhelyétől, a sértett által látogatott oktatási intézménytől, valamint attól, hogy a sértettel közvetve vagy közvetlenül érintkezésbe lépjen.

A vádlott 2017. decemberében a sértett lakóhelyére utazott, a sértett lakóházától 5-6 háznyira lévő bokros területen elrejtőzött, magához vett egy nagyjából 50-60 centiméter hosszúságú fa husángot, majd a járdán mellette elhaladó sértettet azzal fejbe vágta, és közben azt mondta a sértettnek, hogy „halj meg”. A sértett az ütésektől a földre került, segítségért kiabált, és kezeivel védekezett az ütések elől, így kezei megsérültek, szemüvege és sapkája leesett. A vádlott a földön lévő sértettet még 3-4 alkalommal megütötte, majd a fa husángot eldobva a földön fekvő sértettre ráült, és a kabátzsebéből elővett késsel több ízben megszúrta a sértett arcának bal oldalát, majd a nyaka bal oldalát. A sértett továbbra is erősen védekezett, ennek köszönhetően kiszabadult a vádlott alól, és menekülni kezdett egy közeli ház felé, ahol embereket látott, akiktől segítséget kért. A vádlott a helyszínről elmenekült, azonban a rendőrjárőr később a Szombathely felé vezető vasúti sínek mellett elfogta.

A sértett az ütésektől a hajas fejbőr csaknem csontig terjedő sérülését, a szúrásoktól nyakának több részén részén, valamint arcán, száján és fogínyén szúrva metszett sérüléseket, a földre esés következtében pedig a bal lábszárának zúzódását szenvedte el. A sérülések együttesen és külön-külön is 8 napon belül gyógyuló sérülések, maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás nem várható, azonban a sérülések helyére, a keletkezés körülményeire és módjára, a sérüléseket okozó eszközre figyelemmel az elszenvedett sérüléseknél súlyosabb sérülés – a nyakon keletkező sérülések tekintetében az életveszélyes, de akár halálos eredményű sérülés – közvetlen, reális lehetősége is fennállt.

A komolyabb sérülés bekövetkeztének elmaradása annak köszönhető, hogy a sértett a bántalmazás során aktív ellenállást, védekezést tanúsított, valamint, hogy a sértett téli ruházatot és sálat viselt.

A Vas Megyei Föügyészség a vádlottal szemben előre kitervelt emberölés kísérletének bűntette, valamint személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve, folytatólagosan elkövetett zaklatás vétsége miatt emelt vádat.

Az ügyben a Szombathelyi Törvényszék előkészítő ülést tart.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
27.28 KB