B.M.A. - Költségvetési csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 4., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Költségvetési csalás bűntette
Ügyszám: 
B.544/2017
Tárgyalás helyszíne: 
Szombathelyi Járásbíróság
Tárgyaló: 
22. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint a vádlott három kiskorú gyermeke után a bíróság jogerős döntése alapján havonta 30.000 Ft tartásdíjra volt jogosult, amely összeget a kötelezett édesapa nem fizetett.

A vádlott ekkor a gyermektartásdíj megelőlegezése iránti a Városi Gyámhivatalhoz fordult, és az állam a három kiskorú gyermek jogán járó tartásdíjat összesen havi 30.000 összegben megelőlegezte.

A Városi Gyámhivatal határozatának rendelkező részében felhívta a kérelmező vádlott figyelmét arra, hogy haladéktalanul jelezni köteles, ha a körülményeiben változás állt be.

A vádlott 2012-ben férjhez ment, és jövedelmi viszonyaiban 2013. február hónaptól kezdődően jelentős változás következett be, mivel innentől a család havi jövedelme 1237 euró és 3197 euró között mozgott. A vádlott nem tájékoztatta a Városi Gyámhivatalt, hogy – figyelemmel a család részére folyósított egyéb ellátásokra is – már nem felel meg annak a feltételnek, hogy a gyermekek részére a szükséges tartást nyújtani nem tudja, illetve a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.

A vádlott a gyámhivatalt tévedésben tartotta, és 2013. március hónapja és 2014. szeptember hónapja között a megelőlegezett tartásdíjat felvette, mellyel 600.000 Ft – meg nem térült – kárt okozott a központi költségvetésnek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
23.88 KB