200 forintot akart "kérni", letartóztatták

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte egy büntetett előéletű férfi letartóztatását fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt indult ügyben.

Az indítvány szerint sértett és férje, 2024. február 19-én 15 óra körül egy szombathelyi gyorsétteremben ebédeltek. A sértett kiment a gyorsétterem teraszára, azért, hogy elszívjon egy cigarettát, kézitáskáját pedig a teraszon lévő asztalra helyezte. Ekkor észlelte, hogy közeledik felé a gyanúsított, kezében egy fekete-fehér színű maroklőfegyvernek látszó tárggyal. A gyanúsított 3-4 méter távolságban megállt a sértettel szemben és a maroklőfegyvernek látszó tárgyat felhúzta, majd – a sértett törzse irányába tartva – ráfogta a sértettre és 200 forint átadására szólította fel őt. A sértett védekezésül maga elé emelte a kézitáskáját. A gyanúsított ekkor meghúzta a fegyvernek látszó tárgy elsütő billentyűjét, amely kattanó hangot adott. Ezalatt a sértett férje kijött a gyorsétteremből és beindította a gépkocsijukat. A sértett ezt észlelve – azért, hogy férjétől segítséget kérjen – elkezdett a gépjármű irányába futni. A gyanúsított követte a menekülő sértettet, amikor a sértett odaért a gépkocsihoz, a gyanúsított megállt a gépkocsi előtt, majd a sértett férjének mutatva a fegyvert közölte, hogy „nézze meg játékfegyver”, valamint, hogy „csak 200 forintot akartam kérni”, ezt követően az étteremnél elhelyezett hulladéktároló edények irányába távozott, ahol rendőri intézkedés alá vonták. A bűncselekmény következtében kár nem keletkezett.

A gyanúsítottal szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányságon 2024. február 19-én alkalmazott kábítószer gyorsteszt THC és BZO komponensekre pozitív eredményt mutatott. A későbbiekben további gyanúsításközlés is várható.

A gyanúsított jelenlétének biztosítása, a bűnismétlés megakadályozása érdekében – különösen a bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, a gyanúsított személyi körülményeire – a gyanúsított letartóztatásának elrendelése volt szükséges és indokolt.

A végzés ellen a gyanúsított és a védő fellebbezést jelentett be szabadlábra helyezés érdekében.

Szombathely, 2024. február 22.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály