Részegen sodort el kocsijával egy nőt

A Körmendi Járásbíróság előkészítő ülésen súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt halmazati büntetésül 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre, 600.000 forint pénzbüntetésre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy férfit. Kötelezte továbbá 208.102 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2022. március 10-én 20 óra körül, súlyos fokban ittasan közlekedett egy Ford gépkocsival egy nádasdi italbolthoz, amelynek udvarán megállt. Az italboltban a vádlott szóváltásba keveredett egy férfival és elhagyta a kocsmát úgy, hogy követte őt a sértett (nő) is. A vádlott beszállt a személygépkocsijába, amelynek jobb oldali első ajtajához ment az egyébként közepes fokban ittas a sértett, kinyitotta azt és behajolt a járműbe. A vádlott hátramenetbe kapcsolt és nagy lendülettel úgy indult el, hogy a gépkocsi nyitott ajtajával – az úttest jobb oldali szélétől 3,6 méter távolságra - elsodorta a sértettet, aki emiatt az úttestre esett.  A baleset következtében a sértett zúzódásokat, hámhorzsolódást, valamint nyolc napon túl gyógyuló – 3 hónap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérüléseket, szenvedte el.  A vádlott észlelte a sértett elesését, azonban nem győződött meg arról, hogy a sértett a baleset következtében megsérült-e, hanem elhagyta a helyszínt és személygépkocsijával a házához hajtott.  

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés, magasabb napi tételszámú pénzbüntetés és hosszabb tartamú közúti járművezetéstől eltiltás érdekében; míg a vádlott és védője a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

Szombathely, 2022. november 23.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály