Őrtámadás a szombathelyi börtönben

A Szombathelyi Járásbíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a többszörös visszaeső vádlottat 2 év 10 hónap fegyházra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Kötelezte továbbá 187.907 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlottat 2022. június 30. napján 15 óra körül a Szombathelyi Országos BV Intézet egyik zárkájában – ahol jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte – a bv. őrmester sértett felszólította, hogy pakoljon össze és hajtsa végre a másik zárkába történő költözést. A vádlott elkezdte összepakolni a dolgait, majd hirtelen ököllel arcon ütötte a sértettet, aki erre egy bv. őrmester társával megkísérelte lefogni és megbilincselni a vádlottat, aki az intézkedés alatt a homlokával megfejelte a sértett bal felső ajkát. Ezt követően a földre vitték és megbilincselték a vádlottat. 

A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett el, a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt nem kívánt előterjeszteni. 

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2023. július 4.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály