Dohányboltot akart kirabolni

A Sárvári Járásbíróság felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt három év fegyházra ítélt egy letartóztatásban lévő férfit. Kötelezte továbbá 123.806 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott – a fejére húzott kapucnival, és a száját eltakaró orvosi maszkban – 2022. december 21. napján dél körül megjelent egy sárvári trafiknál, ahol kettő doboz cigarettát kért az eladótól, aki azokat a pultra készítette, és várta, hogy azokat a vádlott kifizesse. Ekkor a vádlott, az ellenállás leküzdése érdekében magával vitt, és az élet kioltására alkalmas 7 cm pengehosszúságú kést vett elő, majd azért, hogy jelentős értéket meg nem haladó összegű készpénzt tulajdonítson el, a kést a sértett irányába tartotta, és felszólította, hogy adjon át neki pénzt, majd mivel ennek a sértett nem tett eleget, a vádlott a felszólítását háromszor is megismételte, végül azonban már a cigaretták fizetés nélkül történő elvitelét próbálta volna kieszközölni a sértettnél, azonban a sértett ezt is elutasította, így a vádlott a kést a zsebébe rakta, és távozott a boltból.

A vádlott fenti magatartásával a sértett élete, illetve a testi épsége elleni közvetlen fenyegetéssel próbált meg készpénzt, és a kettő doboz cigarettát jogtalanul eltulajdonítani, fenyegetése alkalmas volt arra, hogy a sértettben komoly félelmet keltsen, azonban mivel a sértett a vádlott követelésének nem tett eleget, és a vádlott eltulajdonítás nélkül távozott a boltból, cselekménye kísérleti szakban rekedt.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2023. június 21.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály