Eltiltás hatálya alatt okozott balesetet

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen 1 rendbeli közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és 1 rendbeli járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt halmazati büntetésül 60 nap elzárásra és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy férfit. Kötelezte továbbá 458.427 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlottal szemben egy másik járásbíróság a 2021. november 3. napján jogerős végzésével engedély nélküli vezetés szabálysértése miatt 180 óra közérdekű munkát és 12 hónap közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki. 

A vádlott 2021. december 16. napján 14 óra körül - a fenti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt – egy Citroen Xsara típusú személygépkocsival közlekedett Jánosházán, a Hunyadi utcában a 8-as számú főút irányába úgy, hogy a személygépkocsiban a jobb első ülésen utasként szállította a sértettet (nő). A vádlott személygépkocsijával a Hunyadi utca és a 8-as számú főút kereszteződéséhez érve - ahol a 8-as számú főút forgalmának „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával van alárendelve a Hunyadi utca forgalma – mintegy 28-30 km/óra sebességgel úgy hajtott a védett útra, hogy nem biztosított elsőbbséget a neki jobb kéz felől, mintegy 85-89 km/óra sebességgel érkező Peugeot Boxer típusú gépkocsinak, amelyet a tanú vezetett. 

A tanú észlelte a forgalmi sávjába behaladó személygépkocsit, ezért vészfékezett, azonban mintegy 28,3 méter nyomot hagyó fékezést követően mintegy 48-52 km/óra sebességgel – az általa igénybe vett 3,6 méter széles forgalmi sávban, a terelővonaltól 2,1 méterre – nekiütközött a vádlott vezette személygépkocsi jobb oldalának. Az ütközést követően a tanú járművével a menetiránya szerinti bal oldalon az úttest szélén állt meg, míg a vádlott gépkocsija a menetiránya szerinti bal oldalon az úttest melletti területre csapódva nyerte el véghelyzetét. 

A baleset következtében a nő nyolc napon túl gyógyuló – 60 nap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérüléseket szenvedett el. A vádlott a balesetben nyolc napon belül gyógyuló, könnyű testi sérüléseket szenvedett. 

A vádlott és a tanú járműve sem volt a közúti közlekedésre alkalmas állapotban, a Peugeot a gumiabroncsának elöregedése és fékrendszerének hibája, míg a Citroen a jobb oldali küszöbének korróziója miatt, ám ezek a baleset bekövetkezésében nem játszottak szerepet. 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Szombathely, 2023. június 20.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály