Darkneten rendelt készítményt

A Körmendi Járásbíróság az ország területére behozatallal elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt 1 évre próbára bocsátott egy férfit, továbbá kötelezte 131.907 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2022. május 5. napját megelőző – pontosan meg nem határozható – időpontban Vas vármegyei otthonában, a darknet felületén talált oldalon megrendelt Hollandiából egy általa gyógyhatású készítménynek gondolt terméket, mivel nála korábban diagnosztizált pszichés tüneteinek enyhítését remélte annak fogyasztásától. A vádlott megrendelésére Hollandiában feladott csomagban összesen 3,3 gramm mennyiségű fehér színű kristályos anyag a Magyar Posta Zrt. forgalmában 2022. május 5. napján érkezett meg Magyarországra közönséges küldeményként. A vádlott által megrendelt és neki címzett küldeményben lévő fehér színű kristályos anyag levamizol vegyületet tartalmazott. A levamizolt tartalmazó, de ténylegesen ismeretlen összetételű ezen készítmény Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkezik, az országba behozatalát hatóság nem engedélyezte, az illegális gyógyszernek minősül.

A levamizolt tartalmazó, Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező készítmények bélféregfajok okozta fertőzések kezelésére szolgáló, vényköteles készítmények, a vádlottnál diagnosztizált mentális megbetegedésre nem alkalmazzák. A vádlott által megrendelt 3,3 gramm mennyiségű, illegális gyógyszernek minősülő készítmény tehát nem a vádlott személyes szükségleteinek kielégítését célozta, annak Magyarországra történt behozatala indokolatlan volt. A készítményt sem magyar, sem pedig európai gyógyszerügyi hatóság forgalomba hozatalra nem engedélyezte, sem a gyártója, sem a gyártásának körülményei nem ismertek, ezért alkalmazása súlyos egészségügyi kockázatot jelentett volna. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatósága által elvégzett ellenőrzés során a – vádlott részére még nem kézbesített – küldemény visszatartásra, majd abból az illegális gyógyszer lefoglalásra került.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2023. június 17.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály