Ítélet pénzmosásban

A Kőszegi Járásbíróság előkészítő ülésen pénzmosás bűntette miatt 200.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű nőt. Kötelezte továbbá 55.085 forint bűnügyi költség megfizetésére.
A tényállás szerint a vádlott 2021. március 25-ét megelőzően az interneten megismerkedett egy külföldiként bemutatkozó, ismeretlen személyazonosságú személlyel, akivel online, e-mailen keresztül tartotta a kapcsolatot. Ez az ismeretlen személy 2021. március 25-ét megelőző napokban, közelebbről meg nem határozható időben arra kérte fel a vádlottat, hogy segédkezzen egy ismerősének egy európai pénzátutalással kapcsolatban, mivel nem rendelkezik európai bankszámlával. A vádlott beleegyezett abba, hogy segít a pénzátutalásban, ezért megadta a saját nevén lévő, magyarországi banknál vezetett bankszámlája számát. 

2021. március 25-én egy ismeretlen személyazonosságú, a vádlottal a fentiek szerint kapcsolatban álló vagy hozzá köthető személy a teljesítési hajlandósága tekintetében tévedésbe ejtett egy bolíviai sértettet, aki az ismeretlen személytől egy Macbookot rendelt, annak vételáraként 2021. március 25-én elutalt 799.764 forintot, azonban a Macbookot nem kapta meg. A sértett a fenti összeget az ismeretlen elkövető által megadott, a vádlott magyar bankszámlájára utalta el úgy, hogy kedvezményezettként az ismeretlen elkövető utasításai alapján egy külföldi céget jelölt meg. A vádlott a lakásáról, a pénzösszeg megérkezését követően azonnal azt a saját, ugyanazon magyarországi banknál vezetett kártyafedezeti számlájára utalta át, majd onnét 2021. március 29-én – az ismeretlen elkövető utasításai alapján – egy alkalmazáson keresztül továbbutalta egy ugyancsak ismeretlenül maradt személynek.

A vádlott a fenti magatartásával, nevezetesen azzal, hogy a bankszámláját az ismeretlen elkövető által elkövetett, a vádlott által is tudottan büntetendő cselekményből származó pénz átutalásához rendelkezésre bocsátotta, majd a számlájára érkezett összeget a pénz eredetének elfedése vagy elleplezése céljából a saját másik számlájára utalta, majd onnét egy alkalmazáson keresztül egy ismeretlen személynek továbbutalta, s a számlavezető bank felhívására azt nyilatkozta, hogy a számlájára érkezett pénzt neki, mint magánszemélynek küldték, s az kölcsön visszafizetésével kapcsolatos, azt elrejtette.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2023. június 7.