A Szombathelyi Járásbíróság letartóztatta a majálison verekedőket

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírái az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelték annak a hat – más bűncselekmények mellett – csoportosan, felfegyverkezve, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével gyanúsított férfi letartóztatását, akik a megalapozott gyanú szerint a Szombathelyen megrendezett majálison 2023. április 30-án este egy személyes konfliktus miatt előre megtervezett módon bántalmazták a sértetteket.

Az egyik gyanúsított és családi-, illetve baráti körének viszonya 2023 március közepe óta elmérgesedett egy másik család rokoni, ismerősi köréhez tartozó személyekkel.

A haragos viszony miatt a két család ellenséges kapcsolatban lévő tagjai között rendszeressé váltak az élet és testi épség elleni fenyegetések, többször alakult ki köztük tettlegességig fajuló konfliktus, amelyekkel összefüggésben több büntetőeljárás indult.

Az egyik gyanúsított boxerrel megütötte a másik családhoz tartozó sértettet, míg két társa teleszkópos bottal, harmadik társa ököllel ütötte őt, egészen addig, amíg a sértett el tudott menekülni.

Ezt követően a gyanúsítottak közül öten egy másik sértettre támadtak, akit többször megütöttek, megrúgtak, majd egyikük fojtogatni kezdte, aminek következtében a sértett összeesett, ezért őt tovább már nem bántották. Három gyanúsított egy nőt is bántalmazott, akit többször ököllel, illetve teleszkópos bottal is megütöttek, míg két gyanúsított egy másik nőt rugdalt meg.

A bántalmazás következtében az egyik sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést, két sértett nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett, azonban a támadott testtájékra, a használt eszközre és a támadás erejére figyelemmel fennállt a nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülés bekövetkezésének közvetlen, reális lehetősége.

A gyanúsítottak garázda magatartása alkalmas volt arra, hogy a nyilvános rendezvényen tartózkodókban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A Szombathelyi Járási Ügyészség indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását, mivel megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék, így különösen a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyt megfélemlítenének, jogellenesen befolyásolnának, tárgyi bizonyítási eszközt megsemmisítenének vagy elrejtenének, illetve szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A Szombathelyi Járásbíróság döntéseit a gyanúsítottak és védőik a szabadlábra helyezés érdekében megfellebbezték.