Moldáv embercsempészek a bíróság előtt

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében 4 év börtönre és 8 év Magyarország területéről való kiutasításra ítélt kettő, letartóztatásban lévő moldáv állampolgárt, folytatólagosan, társtettesként, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt. Továbbá a bíróság az I. rendű vádlottat 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A tényállás szerint a vádlottakat ismeretlen személy megbízta, hogy a szerb-magyar határ közeléből, a határt illegálisan átlépő személyeknek segítséget nyújtsanak a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. Az ismeretlen személy szállításonként 400 eurót igért a vádlottaknak. 
Az alábbi szállítások során az I. rendű vádlott vezette a II. rendű vádlott tulajdonát képező Volkswagen Passat személygépkocsit, II. rendű vádlott pedig mellette utazott. A vádlottak 2023. április 5-én a személygépkocsival, a szerb-magyar határ közelében felvettek 5 ismeretlen állampolgárságú személyt, őket a magyar-osztrák határ közelébe szállították és ott őket kirakták. 
2023. április 6-án a szerb-magyar határ közelében felvettek 5 török állampolgárt, akik Franciaországba és Belgiumba szerettek volna eljutni, és a vádlottaknak a magyar-osztrák határ közelébe kellett volna szállítania őket.  A vádlottakat 2023. április 6-án reggel, Bucsu külterületén a rendőrjárőrök közúti ellenőrzés alá vonták és a csempészett személyekkel együtt elfogták. 

Az ítélet mindkettő vádlottra jogerős.

Szombathely, 2023. május 5.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály