Letörte a kamionos a sorompót

Sárvári Járásbíróság bíróság elé állítás keretében a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt 100.000 forint pénzbüntetésre és 3 hónap C kategóriájú közúti járművezetésétől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű férfit.

A tényállás szerint a vádlott 2023. március 31-én délután – derült időben, jó látási viszonyok között - közlekedett egy Renault gyártmányú nyergesvontatóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel a 84. számú főúton Sárvár irányából Sümeg irányába. A főutat Nemeskeresztúr állomásnál útszintben keresztezi a Bajánsenye-Zalaegerszeg-Boba-Celldömölk vasútvonal, amely vasúti átjáró fény- és félsorompóval biztosított. 
A vádlott az általa vezetett járműszerelvénnyel úgy közelítette meg a vasúti átjárót, hogy késve észlelte a fénysorompó piros jelzését, és a vasúti átjáró előtt megállni már nem tudott volna, ezért behajtott a vasúti átjáróba, ahol a félsorompó „a” árboc csapórúdjának ütközött, amely ennek következtében letört. A vádlott ezt követően az őt foglalkoztató cég telephelyére ment, a hatóságok értesítésére másnap került sor. 

A baleset azért következett be, mert a vádlott több KRESZ-szabályt megszegett, így a járművének sebességét úgy választotta meg, hogy az általa belátott távolságon belül a várható akadály előtt nem tudta megállítani, s így a vasúti átjáró előtt nem állt meg annak ellenére, hogy a fénysorompó villogó piros jelzést adott és a félsorompó csapórúdja zárt állapotban volt.
Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2023. május 5.

Szombathelyi Törvényzsék Sajtóosztály