Ítélet pénzmosás bűntettében

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen pénzmosás bűntette miatt a visszaeső vádlottat 1 év 10 hónap - végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett - börtönre és 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, kötelezte továbbá 146.800 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint kettő celldömölki terhelt 2022. február 19-én hajnalban Ausztriában, egy gazdasági társaság által használt telephelyről 27 db, összesen 27.000 euró értékű (elkövetéskori árfolyamon számolva 11.097.000 forint értékű) motorfűrészt tulajdonítottak el jogtalanul. Másnap az egyik celldömölki terhelt telefonon felvette a kapcsolatot a vádlottal, mivel ismerte korábbról és tudta, hogy a vádlott fakitermeléssel foglalkozik, és megegyeztek abban, hogy a vádlott 6 db fűrészt megvásárol.
A kettő celldömölki terhelt ezt követően még aznap a fűrészeket bepakolta egy gépkocsiba, és azzal elindultak egy megbeszélt helyre, majd este ott találkoztak a vádlottal, aki a 6 db, új állapotú motorfűrészt megtekintette, és azokat a valós piaci értékükhöz képest, amely összesen 2.182.000 forintot tett ki, kevesebb, mint fele akkora összegért, darabonként 140.000 forintért, összesen 840.000 forintért, adásvételi szerződés, és garancia dokumentumok nélkül megvásárolta a terheltektől. 
A motorfűrészek más által elkövetett büntetendő cselekményből származtak, amellyel a vádlottnak tisztában kellett lennie, azonban azokat a vádlott a motorfűrészeket eltulajdonító terheltektől megszerezte. A nyomozó hatóság a vádlottól a megvásárolt 6 db motorfűrészt 2022. február 21-én lefoglalta, és a többi – szintén lefoglalt – motorfűrésszel együtt a sértett osztrák cégnek kiadta, így a sértett kára megtérült.

Az ítélet jogerős

Szombathely, 2023. május 5.

Szombathelyi Törvényzsék Sajtóosztály