Elzárást kaptak az eltiltás ellenére vezetők

A Sárvári Járásbíróság bíróság elé állítás keretében kettő vádlottat ítélt 90-90 nap elzárásra és 3-3 év közúti járművezetéstől eltiltásra járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt. 
Az egyik ügyben a vádlott – aki vezetői engedéllyel nem rendelkezik – annak ellenére, hogy őt a Szombathelyi Járásbíróság a 2020. szeptember 11-én jogerős büntetővégzésével 2 év 6 hónap időtartamra eltiltotta a közúti járművek vezetésétől, 2023. január 13. napján délután Kemenesmagasiban egy Ford Mondeot vezetett, amikor a rendőrjárőr igazoltatás alá vonta. 

A másik vádlott pedig -akit a Dunakeszi Járásbíróság a 2022. november 23. napján jogerős ítéletével 2 év időtartamra eltiltotta a közúti járművek vezetésétől-, 2023. január 20. napján hajnali 0 óra 35 perc körül Sárváron egy Audi A6 típusú személygépkocsit vezetett.

A vádlottak cselekményeikkel megszegték a KRESZ 4. § (1) bekezdésének a) pontjában írtakat, miszerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől nincs eltiltva. 

Az ügyész mindkettő ítéletet tudomásul vette. Az ítélet ellen az első ügyben a vádlott és védője az kiszabott elzárás tartamának enyhítésre érdekében jelentett be fellebbezést, míg a másik esetben a vádlott és védője tudomásul vette a döntést, így az jogerős.

Szombathely, 2023. március 1.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály