Jogerős ítélet „unokázós csalás” miatt indult ügyben

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen nagyobb kárt okozó, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette, valamint lopás vétségének kísérelte miatt 3 év 8  hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 4  év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, aki egy külföldről irányított bűnszervezet tagjaként csalt ki különböző összegeket és ékszereket időskorú sértettektől. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. 
A bíróság kötelezte a vádlottat mintegy 5 és fél millió forint kártérítésként való megfizetésére.

A bűnszervezet külföldön tartózkodó – részben átadási letartóztatásban lévő – tagjai 2021 áprilisában telefonon felhívtak négy idős, szombathelyi sértettet, melynek során magukat a hívott személy lányának, fiának adták ki. Az idős embereknek azt állították, hogy gyerekeik balesetet okoztak, mellyel kapcsolatban nagyobb összegű kártérítést kell fizetniük. A hívó fél a telefont átadta a társának is, aki rendőrként vagy mentősként mutatkozott be, és megerősítette a történteket. 
Az elkövetők a kárrendezés céljából 3 millió és 4,5 millió forint közötti összegeket kértek az idős emberektől, akik összesen több mint 9 millió forint értékben adtak is át pénzt, illetve ékszereket a vádlottnak. 
A vádlott feladata „futárként” az volt, hogy a sértetteket felkeresse, a kicsalt pénzt és értékeket átvegye, majd azok nagyobb részét külföldre juttassa.
Az ítélet jogerős.  

Szombathely, 2023. február 22.