Meghalt az elütött kerékpáros

A Kőszegi Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év -végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 100.000 forint pénzbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű férfit. Kötelezte továbbá 315.563 forint bűnügyi költség megfizetésére. A bíróság előzetes mentesítésben részesítette a vádlottat.

A tényállás szerint a vádlott 2022. február 26-án délelőtt, szeles, hideg időben, nappali világosságban közlekedett gépkocsijával Kőszegen, a Pogányi úton, a 87-es számú főút felől a Rohonci utca irányába. A Pogányi út „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával van alárendelve a Rohonci utcának. 

A vádlott gépkocsijával az útkereszteződéshez érve megállt, majd úgy kezdte meg balra kis ívben a kanyarodást a Rohonci utca 8,3 méter széles aszfaltúttestére Cák irányába, hogy járművét mintegy 20-22 km/óra sebességre gyorsította, azonban késve észlelte, hogy a védett úton neki bal kéz felől érkezik kerékpárján fenn ülve a sértett mintegy 7-8 km/óra sebességgel. A vádlott vészfékezett, azonban ennek ellenére mintegy 8-10 km/óra sebességgel a gépkocsi bal elejével nekiütközött a kerékpáros jobb oldalának, amely következtében a sértett kerékpárjával együtt a bal oldalára, az úttestre esett. 
 
Amikor a vádlott álló helyzetből megkezdte járművével a balra kanyarodást, akkor a későbbi ütközés helyétől mintegy 21 méter távolságra járt, ekkor a sértett a védett úton jól látható távolságban, a későbbi ütközés helyétől 9,1 méter távolságra közlekedett. A vádlott ennek ellenére csak akkor észlelte a sértettet és kezdett fékezni, amikor az ütközés helyétől 8,1 méter távolságra haladt. Terhére 3-3,1 másodperc észlelési-cselekvési késedelem róható. 

A sértett a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy 2022. március 4-én a kórházban elhalálozott. A közlekedési baleset, a sértett által elszenvedett sérülések és a bekövetkezett halála között egyenes, közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.  A vádlott járműve nem volt alkalmas megfelelő fékhatás kiváltására, ezért az a közúti közlekedésre alkalmatlan állapotú volt.
 
A baleset azért következett be, mert a vádlott nem biztosított elsőbbséget a keresztező útról érkező jármű részére és a balesettől függetlenül járművének műszaki feltételei – a fékrendszer hibája miatt - nem voltak megfelelőek. 

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, az ügyész az előzetes mentesítés mellőzése érdekében fellebbezést jelentett be.

Szombathely, 2023. február 7.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály