Észak-macedón embercsempész bíróság elé állítása

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 3 év börtönre és 6 év Magyarország területéről kiutasításra ítélt egy letartóztatásban lévő, észak-macedón férfit.

A tényállás szerint a vádlottat egy ismeretlen személy megbízta, hogy embereket csempésszen Magyarország területén, ezért 1.800 – 2.000 eurót ígért neki, és a rendelkezésére bocsátott egy mobiltelefont, valamint 100 eurót a költségei fedezésére. 15 török és 4 indiai állampolgár 2022. október 21-ét megelőzően a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére belépett. 

A vádlott aznap a magyar-szerb határ közelében a megbízójától megkapta a külföldi forgalmi rendszámú, Mercedes-Benz Atego típusú tehergépkocsit, amelynek már a rakterében tartózkodott a 15 török és 4 indiai állampolgár, a terheltnek pedig a magyar-osztrák határ közelébe kellett volna szállítania őket, így nyújtva nekik segítséget a magyar-osztrák határ illegális átlépéséhez. A vádlottat a csempészett személyekkel együtt 2022. október 21-én 10 óra 30 perckor a 86. számú főúton egy szombathelyi áruház előtt található szakaszán a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai ellenőrzés alá vonták és a csempészett személyeket elfogták, míg a terhelt a helyszínről elmenekült. A vádlottat aznap két órával később Vép külterületén a rendőrjárőrök elfogták.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2022. november 30.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály