Végrehajtandó szabadságvesztés halálos közúti baleset okozása miatt

A Sárvári Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 3 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint  3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a buszsofőrt, aki 2021 májusában, Borgáta térségében figyelmen kívül hagyta az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát, ráhajtott a védett útra, ahol összeütközött a szabályosan közlekedő személygépkocsival, amelynek vezetője a baleset következtében a kórházban elhunyt, míg utasa súlyos sérüléseket szenvedett.

A vádlott autóbusszal közlekedett a 8415-ös számú közúton, Borgáta felől Boba irányába, amikor a 8415-ös és a 8429-es számú közutak kereszteződésénél elhelyezett „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát figyelmen kívül hagyta, és megállás nélkül behajtott az útkereszteződésbe, ahol az útját egyenesen, Boba irányába kívánta folytatni. A védett úton, neki jobb kéz felől érkezett személygépkocsival a sértett, aki elől egy utast is szállított. A sértett észlelte a forgalmi sávjába hajtó autóbuszt, azonban az ütközést elkerülni nem tudta, így nekiütközött az autóbusz jobb hátsó kerekének, illetve a karosszériájának. Az ütközés következtében a személygépkocsi elhagyta a szilárd útburkolatot, és az út melletti mezőgazdasági területen állt meg.

A baleset következtében a személygépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően elhunyt, míg az utasa nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek nála munkaképességcsökkenést eredményeztek. 

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ vonatkozó rendelkezését, mert olyan útról érkező járművel, amelyen a kereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, nem adott elsőbbséget a keresztező útról érkező jármű részére.

A döntés ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést, amelyben és a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését kérték. Az ítélet nem jogerős.

Szombathely, 2022. november 17.