Többszörös visszaeső a kőszegi bíróság előtt

A Kőszegi Járásbíróság a pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést töltő, többszörös visszaeső vádlottat folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés bűntette és szabálysértési értékre, lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére elkövetett lopás vétsége miatt halmazati büntetésül 1 év 10 hónap börtönre ítélte. Továbbá 14.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben és kötelezte 69.328 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott és a sértett együtt, de nem élettársként éltek egy kőszegi panzió egyik általuk bérelt szobájában, ahol velük lakott a sértett legkisebb – kiskorú – lánya. A vádlott 2020. augusztus 30-án összeveszett a sértettel, majd délután a bérelt szobájuk ajtajában háromszor ököllel arcon ütötte a gyerekkel haza érkező sértettet, aki ettől a folyosón a földre esett. A vádlott aznap este visszament a bérleménybe, kétszer ököllel arcon ütötte a mellékhelyiségben tartózkodó sértettet, majd a fejét a csempébe verte. A sértett a bántalmazások következtében 4 hét tényleges gyógytartamú sérüléseket szenvedett.

A vádlott 2020 decemberében ugyanebben a panzióban lakott, amely ekkor munkásszállóként működött. A munkásszállón a lakók külön szobákban laktak, de a szobákhoz tartozott egy társalgó helyiség is, melyet a lakók közösen használtak. 2020. december 27-én a lakók egy zenés összejövetelt szerveztek a társalgóban, amelyen részt vett egy férfi is. A vádlott este, kihasználva, hogy a sértett a társalgóból a mellékhelyiségbe távozott, a sértett által a társalgó egyik padján hagyott Alcatel 1S típusú mobiltelefont jogtalanul eltulajdonította, ezzel 14.000 forint lopási kárt okozott a sértettnek, amely nem térült meg.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője a testi sértés vonatkozásában elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezést jelentetettek be.

Szombathely, 2022. november 9.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály