Közel három tonna akkumulátort gyűjtött össze

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 6 hónap -végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy nőt, továbbá vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A tényállás szerint a vádlott a 2018. december 22. és a 2021. június 26. közötti időszakban Magyarországon összegyűjtött összesen 2.798 kg hulladékká vált ólomakkumulátort, azokat különböző tehergépkocsikkal és személygépkocsikkal különböző hulladékátvevő telepekre szállította és leadta, amely révén 573.856 forint bevétele keletkezett. 
A hulladékról szóló törvény szerint hulladékot csak engedély birtokában vagy nyilvántartásba vétel alapján lehet szállítani, a vádlott pedig a hulladékká vált ólomakkumulátorok szállításához szükséges környezetvédelmi hatósági engedéllyel nem rendelkezett. A veszélyes hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerint a veszélyes hulladék szállítását a veszélyes hulladék biztonságos és környezetszennyezést kizáró szállítására alkalmas járművel, módon és feltételekkel kell végezni. A vádlott a tehergépkocsikban és személygépkocsikban az ólomakkumulátorokat megfelelő rögzítés nélkül szállította, így fennállt a veszélye annak, hogy az ólomakkumulátorokban található akkumulátorsav (például egy közlekedési balesetnél) a raktérbe kifolyjon, ezt követően pedig a talajba és a felszíni vizekbe kerüljön, valamint egy közlekedési balesetnél a nem rögzített ólomakkumulátorok személyi sérülést is okozhattak volna, illetve az akkumulátorsav maró hatása miatt roncsolja a bőrt, míg toxikus jellemzői miatt belégzése mérgező hatású. A vádlott fenti cselekményével veszélyeztette a környezetet, így a földet, a vizet, valamint az emberek testi épségét és egészségét.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2022. november 8.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály