Anya és lánya a bíróság előtt

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen halmazati büntetésül végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte azt a két vádlottat, akik ellen kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás az alábbiak szerint.

Az I. rendű rendű vádlott a sértett jelenlegi élettársának volt élettársa, amely kapcsolat 2022. elején megszakadt.  Mindezt az I. rendű vádlott nem tudta elfogadni, és 2022 februárjában, a Messenger nevű üzenetküldő alkalmazáson keresztül felhívta a sértettet és – félelemkeltés céljából – megfenyegette azzal, hogy „csak el ne kapja valahol”, azt a látszatot keltve ezzel, hogy bántalmazni fogja őt.  A sértettben az I. rendű vádlott fenyegetése komoly félelmet keltett.  Emellett az I. rendű vádlott és a II. rendű vádlott – aki I. rendű vádlott édesanyja  – ugyanaznap megjelentek a sértett munkahelyén, egy vegyeskereskedésben, ahol az I. rendű vádlott szóváltásba keveredett a sértettel, majd pedig II. rendű vádlott megragadta a sértettet és próbálta őt áthúzni a pulton a hajánál fogva, melyhez csatlakozott az I. rendű vádlott is: a vádlottak együtt húzták a hajánál fogva a sértettet, közben pedig a tenyerükkel megütötték a sértett fejét, és I. rendű vádlott megdobta a sértett bal combtájékát egy műanyag üdítős üveggel  A dulakodás közben a sértett nyakában lévő, és tulajdonát képező, élettársától ajándékba kapott aranyszínű, kereszt medállal ellátott nyaklánca elszakadt, ezért azt a sértett a bolt eladó pultjára rakta, amelyet I. r. vádlott magához vett, és azt, a II. rendű vádlott által bántalmazott, ezért védekezésre képtelen állapotban lévő sértettől jogtalanul eltulajdonította.  Ezt követően I. rendű vádlott bement a pult mögé, ahol megkereste a sértett mobiltelefonját, majd azt két alkalommal is a földhöz vágta, melytől az teljesen tönkrement, ezzel 51.000 Ft kárt okozva a sértettnek.  Ezalatt a II. rendű vádlott folyamatosan szidalmazta, és kisebb megszakításokkal, de kitartóan lökdöste, és ütlegelte a sértettet.

A sértett a bántalmazás következtében mindkét arcfél karmolási sebzését és zúzódását, valamint a bal combtájék zúzódását szenvedte el, melyek nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülések. 

A történtek után két nappal a vádlottak találkoztak az utcán a sértett édesanyjával, akit megállítottak és beszélgetésbe kezdtek vele, mely során a tanú a helyszínre hívta a sértettet, aki miután megjelent ismét szóváltásba keveredett a vádlottakkal, akik – félelemkeltés céljából – megfenyegették azzal a sértettet, hogy „járhat úgy, mint a múltkor”. 

A bíróság ítéletét a fellebbezésre jogosultak tudomásul vették, így az jogerős. 

Szombathely, 2022. november 4.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály