Lett embercsempész a bíróság előtt

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében, csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt 5 év börtönre és 10 év Magyarország területéről való kiutasításra ítélt egy letartóztatásban lévő lett férfit.
 
A tényállás szerint 15 szír állampolgár 2022. szeptember 15-én a szerb-magyar határon meg nem engedett módon a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére belépett. A vádlott aznap egy külföldi forgalmi rendszámú Volkswagen Crafter típusú tehergépkocsival a magyar-szerb határ közelében, egy bokros területen felvette a 15 szírt, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. 
A csempészett személyek Ausztriába szerettek volna eljutni, és a vádlottnak a magyar-osztrák határ közelébe kellett volna szállítania őket. 

A terhelt a 3-4 óráig tartó utazás során egyszer sem állt meg, a tehergépkocsi zárt, személyszállításra alkalmatlan, szellőzés nélküli rakterében víz és élelem nélkül szállította a csempészett személyeket, így nekik testi szenvedést okozott, őket sanyargatta. Az egyik szír állampolgár az út során –a levegőhiány miatt– légzési nehézségek miatt panaszkodott. 

A vádlottat a csempészett személyekkel együtt 2022. szeptember 16-án 00 óra 15 perckor a 86. számú főúton – a szombathelyi elkerülő úton – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei ellenőrzés alá vonták és elfogták. 

Az ítélt jogerős.

2022. november 3.