Tunéziai embercsempész letartóztatásban

A Szombathelyi Járásbíróság ügyeletes bírója egy hónapra elrendelte egy tunéziai férfi letartóztatását több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben.

A gyanúsított 2022. október 28. napján negyed hármat megelőzően a szerb-magyar határ közelébe – pontosabban meg nem határozható helyre – utazott a használatában lévő, külföldi forgalmi rendszámú, Ford Turneo gépkocsival. Összesen 16 marokkói és tunéziai állampolgár – akik az államhatárt korábban, ismeretlen embercsempészek segítségével, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át, s Magyarországon jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek – várta őt, majd beszálltak a gyanúsított gépkocsijába, a gyanúsított pedig a telefonján lévő GPS koordináták alapján őket az osztrák-magyar határ közelébe szállította azért, hogy azok az államhatárt a későbbiek során tiltott módon átléphessék.

A gyanúsítottat a rendőrjárőrök 2022. október 28. napján 1 óra körül Rábapatona környékén közúti ellenőrzés alá kívánták vonni, azonban a gyanúsított a rendőrjárőrök jelzéseit figyelmen kívül hagyva megpróbálta magát kivonni a rendőri intézkedés alól, és megkísérelt elmenekülni. A gyanúsított a menekülése során a Szombathely, Zanati út egyik lakóháza előtti járdaszakaszra is felhajtott a gépkocsijával, majd onnan visszatérve nekiütközött egy Skoda Octavia szolgálati gépjármű jobb odalának, amelyet követően megállt, és őt a rendőrjárőrök – a futva menekülni próbáló külföldiekkel együtt – elfogták.

A végzést a gyanúsított tudomásul vette.

Szombathely, 2022. október 29.