Szerb embercsempész a Körmendi Járásbíróság előtt

A Körmendi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében, vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 2 hónap börtönre és 4 év 4 hónap Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt egy szerb férfit.

A tényállás szerint a vádlott 2022. augusztus 31. napját megelőző – pontosan meg nem állapítható – időben egy ismeretlen személlyel, telefonon történt kapcsolatfelvétel során megállapodott abban, hogy embereket fog gépkocsival szállítani Magyarország területéről Ausztriába, amiért majd utólag egy meghatározott pénzösszeget fog kapni fizetségül.

A megállapodás alapján a terhelt 2022. augusztus 31. napján Magyarországra jött a korábban pontosan meg nem állapítható módon birtokába került olasz forgalmi rendszámú, Jaguar gyártmányú személygépkocsival, majd Mórahalomra ment, ahol a terhelt felhívta ismeretlen megbízóját. A vádlott ezután az ismeretlen megbízója utasítására 2022. szeptember 1. napján a szerb-magyar államhatár közelébe, a megbízója által részére meghatározott helyszínre ment, ahol egy mellékút mellett összesen 9 külföldi – 2 afgán, 7 indiai – személyt vett fel a gépkocsijába, akik jogosulatlanul tartózkodtak Magyarországon. 

A vádlott a külföldiekkel 2022. szeptember 1. napján a megbízója által – telefonos alkalmazáson keresztül – adott iránymutatások alapján és útvonalon haladt, majd a késő esti órákban ért az osztrák-magyar államhatár közelében lévő Kemestaródfa településre, ahol a részére megadott célállomás elérése előtt észlelte őt egy rendőrjárőr. Miután a terhelt is észlelte a rendőrjárőrt, a gépkocsiból kiszállt és elfutott, azonban menekülése során elfogták.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezést jelentett be többek között a tényállás és a minősítés részbeni téves megállapítása, és enyhítés érdekében.
 
Szombathely, 2022. október 28.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály