Ukrán embercsempész bíróság elé állítása

A Sárvári Járásbíróság bíróság elé állítás keretében több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönre és 5 év Magyarország területéről való kiutasításra ítélt egy ukrán férfit.
A tényállás szerint a vádlott 2022. október 18-án délelőtt Magyarország déli határszakaszának közelében, pontosabban nem megállapítható helyen, az autópálya közelében, egy földúton, a tulajdonát képező, külföldi forgalmi rendszámú, Audi A4 típusú személygépkocsiba összesen 4, magukat a későbbi elfogásuk után szír állampolgárnak valló személyt vett fel, hogy őket a magyar-osztrák államhatárhoz szállítsa. A terhelt által felvett szírek a szerb-magyar államhatárt korábban, ismeretlen embercsempészek segítségével, meg nem engedett módon lépték át, Magyarországon jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek. 

A vádlott ezen magatartásával segítséget nyújtott a szíreknek ahhoz, hogy az osztrák-magyar államhatárt a későbbiek során tiltott módon átléphessék, őket a Kiskunhalas, Kiskőrös, Apostag, Székesfehérvár, Káld, Tompaládony útvonalon szállította az osztrák-magyar államhatár felé, azonban 2022. október 18-án 15 óra 25 perckor Tompaládony közelében, a 84. számú főúton a rendőrjárőr a terhelt által vezetett gépkocsit közúti ellenőrzés alá vonta, majd a terheltet, valamint a szíreket elfogta és előállította. 

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2022. október 21.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály