Grúz embercsempész letartóztatása

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte egy grúz férfi letartóztatását több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben.

A gyanúsított 2022 október elején arra vállalkozott, hogy a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon Magyarország területére lépett személyeknek segítséget nyújt a magyar-osztrák határ ugyancsak illegális átlépéséhez. A gyanúsítottnak a megbízója 300 eurót ígért minden sikeresen, az osztrák-magyar határhoz szállított személy után, és tájékoztatta, hogy az embercsempészet elkövetésével kapcsolatos utasításokat – az indulási és cél koordinátákat – telefonos alkalmazáson keresztül fogják küldeni részére a továbbiakban.

A gyanúsítottat egy ismeretlen személy az éjszakai órákban, a már korábban Hódmezővásárhely környékén leállított magyar forgalmi rendszámú Opelhez vitte, és átadta annak indítókulcsát. A gyanúsított 2022. október 11-én a hajnali órákban – a megbízója által meghatározott helyen – 9 afgán, illetve indiai állampolgárt szállított be a gépkocsiba, és velük a Kecskemét-Biatorbágy-Győr-Ölbő útvonalon az osztrák-magyar határ irányába indult. A gyanúsított által vezetett járművet azonban 2022. október 11-én 10 óra 25 perckor a 87. számú főúton rendőri ellenőrzés alá vonták, és a gyanúsítottat a szállított személyekkel együtt elfogták.

A végzést a gyanúsított tudomásul vette, de az ülésen jelen nem lévő védőnek három nap jogorvoslati joga van a végzéssel szemben.

Szombathely, 2022. október 13.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály