Falubelijeit fenyegető a bíróság előtt

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen 3 rendbeli zaklatás vétsége miatt halmazati büntetésül 70 nap elzárásra ítélt egy büntetett előéletű férfit.

A tényállás szerint a vádlott 2021. május 11. napján 19 óra körül lakóhelyén, egy Vas megyei községben motorozott, amikor észlelt egy, a katolikus templom kertjében fűmagot vető nőt, aki telefonján éppen a vele együtt ott dolgozó nőnek mutatott fényképeket. A vádlott azt gondolva, hogy a sértett őróla készít a telefonjával videofelvételt, feldühödött, megállt a motorral és kiabálva közölte a sértettel, hogy őt ne videózza. A sértett közölte a vádlottal, hogy nem készít róla videót, erre a vádlott továbbra is kiabálva azt mondta a sértettnek, hogy ne foglalkozzon vele, ha sokat tud, akkor este úgyis megtalálja, majd elment a helyszínről a motorra. 

Kis idő múlva azonban a vádlott visszatért a templomkerthez, ezúttal azonban már autóval, amelyből kiszállva, kezében egy kerékkulcsot tartva és azt fenyegetően lóbálva, félelemkeltés céljából kiabálva közölte a sértettel, hogy szétveri a fejét, kitépi az agyát a helyéről és elássa a sértettet. Ezt követően a vádlott távozott a helyszínről, de közben még kiabálta, hogy rájuk gyújtja a házat, tudja, hol laknak, éjjel megtalálja őket, ki lesznek füstölve és félelemkeltés céljából még visszakiabált, hogy rájuk gyújtja a házat.

A vádlott kis idő elteltével ismét visszaindult a templomkerthez, néhány családtagjával együtt, s útközben észrevett egy buszmegállónál tartózkodó férfit, az egyik nő testvérét. A vádlott a férfi előtt is fenyegette a nőt azzal, hogy kihúzza a nyakát, elüti autóval és rá fogja gyújtani a házat azért, mert „milyen jogon csinál róla videó felvételt.”
 
A vádlott ezt követően félelemkeltés céljából azt közölte a férfivel, hogy „ha melléjük állsz, akkor el lesz vágva a torkod és rátok lesz gyújtva a ház.”  A vádlott a buszmegállótól ismét a templomkerthez ment, ahol – kezében egy fa husángot lóbálva – félelemkeltés céljából ismét megfenyegette az egyik nőt azzal, hogy agyonveri. A sértett ezt követően telefonon értesítette a rendőrséget, mert a vádlott fenyegetései benne félelmet keltettek. 

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2022. október 13.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály