Szerb embercsempész a bíróság előtt

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt 5 év börtönre és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt egy szerb férfit.
A tényállás szerint 10 indiai és 2 török állampolgár 2022. október 2-án a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon Magyarország területére belépett. A vádlott 2022. október 3-án a szerb-magyar határ közelében, egy erdős területen egy szerb felségjelzésű, Ford Mondeo típusú személygépkocsival felvette a 10 indiait és a 2 törököt, azzal a céllal, hogy őket a magyar-osztrák határ közelébe szállítsa, ily módon segítséget nyújtva nekik a magyar-osztrák államhatár jogosulatlan átlépéséhez. 

A terhelt az 5 személy szállítására alkalmas kombi utasterében 8, a csomagterében 4 embert szállított úgy, hogy a szállított személyek ülő, guggoló, illetve fekvő helyzetben egymáshoz zsúfolva helyezkedtek el több órán keresztül, így a terhelt az általa szállított személyek közül 11 személynek a helyszűke miatt testi szenvedést okozott, őket sanyargatta. A vádlottat 2022. október 3. napján 7 óra 30 perckor a szombathelyi járőrök a 87. számú főúton megkülönböztető fény- és hangjelzés használatával megállásra szólították fel, aki azonban ennek nem tett eleget, majd a szolgálati gépjármű a vádlott által vezetett Ford mellé került és összeütköztek. Az ütközés következtében a vádlott által vezetett Ford bal első gumija defektet kapott, és az úttest jobb oldalán, az útpadkán állt meg. Az ütközés következtében személyi sérülés nem történt. Ezt követően a vádlott a személygépkocsiból kiszállt és futva menekülni kezdett, azonban az intézkedő rendőrjárőrök elfogták, ahogy a csempészett személyeket is.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2022. október 5.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály