Moldáv embercsempész letartóztatása

A Szombathelyi Járásbíróság vagyoni haszonszerzés végett elkövetett embercsempészés bűntette miatt egy hónapra elrendelte egy moldáv férfi letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a gyanúsított – ismeretlen megbízója jövedelemszerzéssel kecsegtető ajánlatát elfogadva – 2022. szeptember 26-át megelőzően arra vállalkozott, hogy a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére lépett személyeknek segítséget nyújt a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A gyanúsított részére a megbízója 1.500 euró díjazást ígért minden sikeres szállítás után. A megbízó átadott a gyanúsítottnak – egy külföldi rendszámú – Ford Galaxy slusszkulcsát, valamint 100 eurót, amelyből a gyanúsított később – a megbízó utasításai alapján – Magyarországon autópálya matricát vásárolt.

A gyanúsított 2022. szeptember 28-án 18 óra körül – a megbízója által meghatározott helyen – 12 afgán állampolgárt szállított be a gépkocsiba, és velük a Kecskemét-Biatorbágy-Győr-Ölbő útvonalon az osztrák-magyar határ irányába indult. A gyanúsított által vezetett járművet azonban aznap 22 óra 35 perckor a 86. számú főút és Szombathely, Vépi út kereszteződésében rendőri ellenőrzés alá vonták, és a gyanúsítottat az afgánokkal együtt elfogták.

A végzés végleges.

Szombathely, 2022. szeptember 29.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály