Lett embercsempész letartóztatása

A Szombathelyi Járásbíróság ügyeletes bírója egy hónapra elrendelte egy lett féri letartóztatását, csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben.

A megalapozott gyanú szerint 15 szír állampolgár 2022. szeptember 15-én a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére belépett. A gyanúsított aznap egy tehergépkocsival a magyar-szerb határ közelében, egy bokros területen felvette őket azért, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A csempészett személyek Ausztriába szerettek volna eljutni, és a gyanúsítottnak a magyar-osztrák határ közelébe kellett volna szállítania őket. 

A gyanúsított a 3-4 óráig tartó utazás során egyszer sem állt meg, a tehergépkocsi zárt, személyszállításra alkalmatlan, szellőzés nélküli rakterében, víz és élelem nélkül szállította a csempészett személyeket, így nekik testi szenvedést okozott, őket sanyargatta. Az egyik szír állampolgár az út során – a levegőhiány következtében – légzési nehézségek miatt panaszkodott. A gyanúsítottat a csempészett személyekkel együtt 2022. szeptember 16-án 00 óra 15 perckor a szombathelyi elkerülő úton a NAV járőrei ellenőrzés alá vonták és elfogták. 

A végzés végleges.

Szombathely, 2022. szeptember 19.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály