Százkettő embert vert át, végrehajtandót kapott

A Szombathelyi Járásbíróság 102 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt 1 év 4 hónap végrehajtandó fogházra ítélt egy büntetett előéletű férfit. Kötelezte továbbá az érintett magánfelek vonatkozásában kártérítés megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott a 2020. június 9. és a 2020. november 9. közötti időszakban egy internetes hirdetési oldalon, kedvező áron, eladásra kínált trambulint és dézsafürdőt. 
A sértettek interneten és telefonon keresztül megállapodtak a vádlottal az adásvételről, és az áruk vételárát (vagy a vételár előleget), valamint sok esetben a szállítási költséget is átutalták (befizették) a vádlott több banknál vezetett folyószámláira. A vádlott azonban a megvásárolt árucikkeket nem küldte el a sértetteknek, valamint az már az áruk meghirdetésekor sem állt szándékában, illetve arra reális lehetősége sem volt, mivel azok nem is voltak a birtokában, a hirdetést csak azért tette közzé, hogy pénzhez jusson, így a vádlott a sértetteket jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, és nekik különböző összegű kárt okozott.
Így például a vádlott az internetes hirdetési oldalon eladásra kínált egy trambulint, amelyet a sértett – aki a hirdetést 2020. június 26-án Vas megyei lakásában olvasta – megvásárolt, és a vételárat, valamint a postaköltséget, összesen 23.000 forintot, 2020. június 28-án átutalta a vádlott folyószámlájára. A terhelt azonban a megvásárolt trambulint nem küldte el a sértettnek, valamint az már az áru meghirdetésekor sem állt a szándékában, illetve arra reális lehetősége sem volt, mivel az nem is volt a birtokában, a hirdetést csak azért tette közzé, hogy pénzhez jusson, így a vádlott a sértettet jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, és neki 23.000 forint meg nem térült kárt okozott.
Négy sértett esetében az okozott kár banki visszahívással megtérült, míg a többi sértett vonatkozásában az okozott kár nem térült meg.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2022. május 12.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály