Késsel támadt a testvérére

A Sárvári Járásbíróság 1 rendbeli felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és 1 rendbeli garázdaság vétsége miatt halmazati büntetésül 60 nap elzárásra ítélt egy büntetett előéletű férfit, kötelezte továbbá 90.551 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2020. október 26. napján délelőtt egy celldömölki lakóházban tartózkodott, ahonnan – szervezetében új pszichoaktív anyag hatóanyagával – a nyitott ablakon át kidobott egy spray palackot az utcán tartózkodó testvére irányába, akit a palack a karján el is talált. A vádlott ezt követően kezében egy 17,5 cm pengehosszúságú konyhakést – amely az élet kioltására alkalmas eszköz – tartva kirohant a házból az utcára, majd üvöltözve testvérére támadt. A testvér az úttesten át futva menekülni kezdett a vádlott elől, aki azonban utolérte őt a szemközti ház előtti füves területen, ahol a földre teperte, majd ütlegelte, illetve a kezében tartott konyhakéssel többször is megvágta. A vádlott a bántalmazást csak akkor hagyta abba, amikor a szintén az utcán tartózkodó édesanyja a bántalmazott fia segítségére sietett, s a vádlottat lerángatta róla, amire a vádlott a kést bedobta a házuk ablakán, majd elfutott a helyszínről. A vádlott testvére a bántalmazása következtében könnyű testi sérüléseket szenvedett el. 
2020 novemberében a vádlott egy celldömölki gyógyszertár előtt az utcán kiabálva felelősségre vont egy férfi tanút, amiért a vádlott volt élettársával beszélget. A vádlott kiabálás közben több esetben meg is ütötte a férfit, aki a fejére irányuló ütéseket mindkét karját felemelve ki tudta védeni, így azok a tanú kezeit találták el. A bántalmazást a vádlott a volt élettársa felszólítására végül abbahagyta, majd távozott a helyszínről. 

A vádlott mindkettő, kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.
Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2022. május 12.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály