Osztrák és török embercsempész bíróság elé állítása

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében társtettesként, vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt az osztrák állampolgár I. rendű vádlottat és a török állampolgár II. rendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A tényállás szerint az I. rendű vádlott megállapodott egy ismeretlen személlyel abban, hogy Magyarországon a szerb határtól az osztrák határig személygépkocsival szállít olyan személyeket, akik a magyar államhatáron illegálisan lépnek be és ki. Az ismeretlen személy ezért 3.000 Eurót igért neki. Az I. rendű vádlott a csempészett személyek szállításába beszervezte a II. rendű vádlottat, akinek a szállításért 1.500 Eurót ígért. A vádlottak egy Mercedes S 350 és egy BMW 530 típusú járművel egy ismeretlen személytől kapott koordináták alapján Ásotthalom térségébe mentek, ahol egy erdő szélén vettek fel nyolc afgánt és egy törököt a személygépkocsijukba, egyik gépjárműbe négy afgánt és a törököt, a másik gépjárműbe pedig négy afgánt. A kilenc külföldi 2022. január 4-én a jogszabályi rendelkezéseket megsértve, meg nem engedett módon lépték át a szerb-magyar határt. A csempészett személyek Ausztriába és Németországba akartak eljutni, ezért a vádlottak a magyar-osztrák határ felé indultak velük. A rendőrjárőrök 2022. január 6-án reggel 7 óra körül
Vát közelében ellenőrizték a vádlottak által vezetett autókat, majd az embercsempészeket a migránsokkal együtt előállították.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2022. január 7.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály