Ukrán embercsempészek letartóztatásban

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben egy hónapra elrendelte kettő ukrán férfi letartóztatását.

Az egyik gyanúsított 2021. december 20-án egy egyelőre fel nem derített személyazonosságú személlyel telefonon megállapodott abban, hogy Magyarországra illegálisan bejutott külföldieknek segítséget nyújt a magyar-osztrák államhatár tiltott módon történő átlépéséhez azzal, hogy őket a magyar-osztrák határhoz szállítja a tulajdonát képező Audi A6 típusú, magyar rendszámú személygépkocsival, s ezért a szállított személyenként 3-400 eurót fog kapni, illetve a szállított személyektől még fejenként további 250 eurót. A szállításhoz szükséges koordinátákat telefonon, egy alkalmazáson keresztül küldik meg a gyanúsítottnak a megállapodás szerint. A gyanúsított a megállapodásban foglaltaknak megfelelően 2021. december 20-án 22 óra körül meg is kapta a koordinátákat, majd bevonta szintén ukrán ismerősét, akivel a gépkocsiban közölte a szállítás célját is, valamint azt, hogy a haszonból számára is ad egy részt.

A gyanúsítottak 2021. december 21-én hajnalban Magyarországon, egyelőre pontosabban nem meghatározható helyen, az Audiba hat, magát a későbbi elfogásuk után szír állampolgárnak valló személyt vettek fel, hogy őket a magyar-osztrák államhatárhoz szállítsák. Öt személy a gépkocsiba, egy személy pedig a csomagtartóba szállt be, majd a gyanúsítottak útnak indultak velük a számukra megadott koordináták alapján, azonban 2021. december 21-én 8.30 körül Vámoscsalád közelében, az M86 számú autóúton a rendőrjárőr közúti ellenőrzés alá vonta, és a gyanúsítottakat, valamint a gépkocsiban szállított szíreket elfogta.

Az egyik gyanúsított a végzést tudomásul vette, míg az ülésen meg nem jelent védőjének öt munkanapja van a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére. A másik gyanúsított és védője a döntés ellen szabadlábra helyezés érdekében fellebbezést jelentett be.

Szombathely, 2021. december 23.