Albán embercsempészek a bíróság előtt

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében társtettesként, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett miatt két albán állampolgárt 4 év 6 hónap börtönre, 9 év Magyarország területéről kiutasításra, továbbá a II. rendű vádlottat 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt.

A terheltek 2021. november 28-án 15 óra körül érkeztek Budapestre az I. rendű vádlott tulajdonában lévő Mercedes C-Klasse típusú személygépkocsival azt követően, hogy egy – a nyomozás során ismeretlenül maradt albán származású – személy megbízását elfogadva Magyarország területére már bejutott illegális migránsok Ausztria felé történő tovább szállítására vállalkoztak. Az ismeretlen megbízó a terheltek részére fejenként, a szállított személyek után 150 euró/fő díjazást ígért. A terheltek – az előzetesen megbeszéltek szerint – a migránsok felvételének idejét, és helyének GPS-koordinátáit valamennyi alkalommal az I. rendű vádlott mobiltelefonjára – egy alkalmazáson keresztül – üzenetben kapták meg, melyeket az I. rendű vádlott továbbküldött a II. rendű vádlott telefonjára is. A terheltek célja az volt, hogy a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére lépett személyeknek – több alkalommal, rendszeresen a megbízó által ígért pénzbeli javadalmazás megszerzésének céljából – segítséget nyújtsanak a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon – történő átlépéséhez. A terheltek 2021. november 29-én 19 és 20 óra között Budapestről az M5-ös számú autópályán Kecskemét környékére utaztak, majd ott öt – ismeretlen honosságú – migránst szállítottak be a gépkocsijukba, akiket ezt követően a Lajosmizse- Biatorbágy-Bábolna-Enese-Ölbő-Gencsapáti útvonalon az osztrák-magyar határ közelébe szállítottak, ahol 2021. november 30-án 2 óra körüli időben rakták ki őket, majd visszatértek Budapestre. 

A terheltek – a II. rendű vádlott vezette gépkocsival, mialatt az I. rendű vádlott a telefonjával navigált – 2021. november 30-án 12:30 óra körül ismét Kecskemét környékére autóztak a telefonon kapott utasításokat követve. A terheltek a megbízó által kijelölt helyen 15 óra körül időben a gépkocsiba felvettek 6 szomáliai állampolgárt, akik 2021. november 30-át megelőzően a román-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére, majd velük a Lajosmizse-Biatorbágy-Bábolna-Enese-Ölbő útvonalon ismét Ausztria irányába indultak. A 87. számú főúton Gencsapáti irányába közlekedő terhelteket azonban – miközben négy migráns a gépkocsi utasterében, kettő pedig a csomagtartóban tartózkodott – 2021. november 30-án 18 óra 40 perckor a főút 27+500 km-szelvényénél a rendőrjárőrök ellenőrzés alá vonták, majd őket és a külföldieket előállították. 
Az ítélet mindkét vádlottra jogerős.

Szombathely 2021. december 3.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály