Magyar embercsempészt ítélt el a bíróság

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt a letartóztatásban lévő II. rendű vádlottat 4 év börtönre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, továbbá vele szemben 70.000 forint vagyonelkobzást rendelt el. Az ügy az I. rendű vádlott vonatkozásában elkülönítésre került, mert nem a váddal egyező beismerő vallomást tett.

A tényállás szerint az I. rendű vádlott 2020 decemberében rábírta a II. rendű vádlottat arra, hogy a szerb-magyar határt tiltott módon átlépő személyeket szállítson el a magyar-osztrák határ közelébe. Megállapodtak abban, hogy egy alkalmazáson keresztül elküldi a II. rendű vádlottnak azokat a GPS koordinátákat, ahol fel kell vennie és ki kell raknia ezeket a személyeket. Az I. rendű vádlott azt ígérte a II. rendű vádlottnak, hogy fuvaronként 70.000 forintot fizet neki. 
Az I. rendű vádlott 2021. január 22-én elküldte a GPS koordinátákat a II. rendű vádlottnak, aki másnap egy magyar rendszámú, Peugeot 307 típusú személygépkocsival Szeged térségében felvett három személyt – akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére – és őket Kőszeg térségéig szállította, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez. Az I. rendű vádlott a szállításért 70.000 forintot fizetett a II. rendű vádlottnak. 
Az I. rendű vádlott 2021. január 24-én ismét GPS koordinátákat adott meg a II. rendű vádlottnak, aki másnap Szeged térségében felvett a Peugeot 307-es személyautójába négy személyt – akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon léptek be Magyarország területére – és őket Peresznye térségéig szállította, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez. 
Az I. rendű vádlott ezután 2021. január 27-én újabb GPS koordinátákat küldött a II. rendű vádlottnak, aki másnap a Peugeot 307 típusú személygépkocsival Szeged térségében felvett három embert – akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon léptek be Magyarország területére – és őket Bucsu térségéig szállította, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez. 
Az I. rendű vádlott január 28-án megint GPS koordinátákat küldött a II. rendű vádlottnak, aki másnap a Peugeot 307 típusú személygépkocsival Szeged térségében felvett három szír állampolgárt – akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére – és őket Bucsu térségéig szállította volna, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A csempészett személyek Ausztriába szerettek volna eljutni. 
A II. rendű vádlottat a csempészett személyekkel együtt 2021. január 29-én 8 óra 49 perckor Szombathelyen, a Repülők útján közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták.

Az ítélet a II. rendű vádlott vonatkozásában jogerős.

Szombathely, 2021. december 2.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály