Elzárás csalások miatt indult büntetőügyben

A Szombathelyi Járásbíróság halmazati büntetésül 90 nap elzárásra ítélte azt a büntettet előéletű nőt, aki mindennapi megélhetését internetes álhirdetésekből fedezte. 

A vádlott 2020 februárjában és 2020 márciusában hirdetéseket adott fel a jofogas.hu weblapon, valamint a facebook.com különböző csoportjaiban, amelyekben gyerekbútorokat és különféle műszaki cikkeket kínált eladásra. A hirdetésre jelentkező sértettek megállapodtak a vádlottal a hirdetett termékek megvásárlásának részleteiben, a vételár kifizetésének módjában. A vádlott kizárólag előre utalással vállalta megküldeni vagy személyesen átadni a sértetteknek a kiválasztott terméket, azzal, hogy csomagküldés esetén a postaköltséget is nekik kell kifizetniük. A vádlottnak a termékek megküldése, átadása azonban a sértettekkel történt megállapodás idején nem állt szándékában, arra lehetősége sem volt, ellenszolgáltatás nélkül kívánt a sértettek pénzéhez jutni, őket valódi szándékáról már a megállapodás megkötésekor megtévesztette.

A Szombathelyi Járásbíróság 2 rendbeli csalás bűntettében és 5 rendbeli csalás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, vele szemben vagyonelkobzás elrendelésére is sor került, továbbá a bíróság kötelezte a vádlottat összesen több, mint 300.000 forint kártérítésnek a sértettek részére történő megfizetésére.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Szombathely, 2021. november 25.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály