Végrehajtandó börtönbüntetés csalás és sikkasztás miatt indult ügyben

A Szombathelyi Járásbíróság halmazati büntetésül egy év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és kettő év közügyektől eltiltásra ítélte azt a büntetett előéletű férfit, aki hamis ígéretekkel jutott pénzhez.

A vádlott 2020 márciusában a Facebookon megjelentettet hirdetésére jelentkezve azt állította a sértettnek, hogy Szombathelyen, a Pázmány Péter körúton rendelkezik egy lakással, melyet a sértett részére albérletbe ki tud adni. A vádlottnak soha nem volt lakása a Pázmány Péter körúton, az ingatlan címét csak kitalálta azért, hogy így pénzhez jusson. A vádlott a sértettől különböző indokokkal – foglaló, a lakás berendezési tárgyainak megvásárlása –, három alkalommal összesen 109.000 forintot vett át, azonban a sértett többszöri kérésére sem mutatta meg számára az albérletet, majd elérhetetlenné vált.
Ezt követően a vádlott 2020 júniusában egy kőszegi ingatlan tetőjavítási és kapujavítási munkáira tett ígéretet, és a megállapodás alapján összesen 90.000 forint készpénzt vett át, azonban ebből a pénzösszegből az elvállalt munkák elvégzéséhez szükséges anyagot nem vásárolta meg, azzal a sértett kifejezett kérése ellenére nem számolt el, azt nem adta vissza a sértettnek, hanem azt saját szükségleteire fordította.

A sértettek kára nem térült meg, így a bíróság kártérítés fizetésére kötelezte a vádlottat.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2021. november 24.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály