Ukrán embercsempész bíróság elé állítása

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt egy őrizetben lévő ukrán férfit. 

A tényállás szerint a terhelt megállapodott egy ismeretlen személlyel, hogy a terhelt Magyarországon a szerb határtól az osztrák határig személygépkocsival szállít olyan személyeket, akik a magyar államhatáron illegálisan lépnek be és ki. Az ismeretlen személy ezért tartozása elengedését ígérte a terheltnek. A vádlott egy alkalmazáson keresztül megkapta azokat a GPS koordinátákat, ahol fel kell vennie a csempészett személyeket, valamint azokat a GPS koordinátákat is, ahová szállítania kell őket. 22 szír állampolgár 2021. november 11-én a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére belépett. A terhelt 2021. november 14-én egy Fiat Ducato típusú tehergépkocsival Jánoshalma közelében, egy mező szélén felvette a 22 szírt, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A csempészett személyek Németországba, Hollandiába szerettek volna eljutni. A terheltet a csempészett személyekkel együtt 2021. november 14-én 11 óra 40 perckor Acsád környékén közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság elrendelte a vádlott letartóztatását, amelyet tudomásul vettek.

Szombathely, 2021. november 18.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály